Hipp hurra for 17. mai!
Selv om vi ikke kan feire helt på vanlig måte i år, så må vi prøve å gjøre det beste ut av det, tenker jeg. Gå i tog med dine nærmeste og arranger potet- og sekkeløp i hagen. Det blir bra! I fjor på denne tiden var jeg høygravid, så i år skal vi feire vår aller første 17. mai som en liten familie – og det gleder jeg meg veldig til. Vi har foreløpig ingen store planer, men med litt ekstra god, magevennlig mat, skal vi sørge for å feire bra likevel
I dag vil jeg dele noen tips til litt ekstra god magevennlig mat til 17. mai!
Skal du spise frokost eller et annen måltid sammen med andre, er et tips å ta med deg noe magevennlig – som for eksempel et magevennlig surdeigsbrød av spelt eller en magevennlig kake som alle kan nyte.
Inviterer du hjem til deg selv, kan du alltids ta styringen og be dem ta med noe magevennlig til deg! Enten om de lager noe fra bunn (send dem en lavFODMAP-oppskrift på kake eller potetsalat) eller om du ber dem ta med magevennlig pålegg, frukt og grønt, en god kaffe eller ferskpresset appelsinjuice
Magevennlig brødmat
Surdeigsbakst
🌿 Eltefrie surdeigsrundstykker av spelt
🌿 Brytebrød av surdeig og spelt
Glutenfri og lavFODMAP-bakst
🌿Proteinrundstykker med gulrot
🌿Enkle rundstykker med gulrot og gresskarkjerner
Magevennlig pålegg og tilbehør
Spekemat som spekeskinke, fenalår og mør
Kokt skinke
Røkt laks
Potetsalat
Eggerøre
Eggesalat
Harde, hvite oster/vellagrede oster inkl. hvitost, brie, camembert, blåmuggost osv.
Godt syltetøy av lavFODMAP-bær
Tomat, agurk og paprika og annet lavFODMAP-garnityr
Honningmelon, jordbær, bringebær, blåbær og druer
Se oversikten over mer lavFODMAP-pålegg her og sjekk appen NOBA for flere gode, oppdaterte alternativ!
Magevennlig drikke
Vann selvfølgelig! Tilsett litt blåbær, jordbær og litt frisk sitronmelisse for ekte 17. mai-stemning!
Ferskpresset appelsinjuice
Hjemmelaget iste: Lag te på vanlig måte, la avkjøles og tilsett is ved servering (se bilde under)
Kaffe og te.
Noe alkoholholdig med bobler? Les mer om alkohol på lavFODMAP-diett her
Magevennlig søtt og kake
Pavlova med laktosefri krem og friske lavFODMAP-bær
Laktosefri fløteis (hjemmelaget eller kjøpt) med friske lavFODMAP-bær
Smuldrepai med blåbær
Trippel-sjokolade-bokhvete-cookies
Enkel ostekake på glass med blåbær og bringebær/jordbær
Jeg vil også anbefale deg å sjekke ut de fine kakene til Julia (magevennligmat.no) og Cecilie (lavFODMAP.no) Disse to dyktige damene er langt bedre på å lage lekre magevennlige kaker enn det jeg er.
Generelle tips for å unngå at magen krangler denne dagen
👉🏼 Sørg for å spise regelmessig slik at det ikke blir for lang tid mellom måltider.
👉🏼 Sørg samtidig for at du ikke småspiser hele dagen, gi tarmen pauser mellom måltidene.
👉🏼 Unngå store mengder alkohol. Alkohol i seg selv kan trigge symptomer! Sørg også for at du spiser mat først, slik at du ikke drikker alkohol på tom mage.
👉🏼 Drikk vann i løpet av dagen!
Håper du får en nydelig 17. mai feiring til tross for situasjonen! Ta vare på deg selv og de rundt deg!
Hipp hurra og gratulerer med dagen som kommer fra meg 🇳🇴
Takk for mange fine og gode tips, Julianne! ?
En liten kommentar: er ikke honningmelon høy fodmap? Trodde cantaloupemelon var bedre?
Hei Marthe! Takk for innspill og for at du er oppmerksom! :)
Ja, der har det kommet ny informasjon fra Monash:
Honningmelon: lavFODMAP inntil 90 g
Cantaloupemelon: lavFODMAP inntil 120 g
Hilsen Julianne
Så flott! Takk for svar :)
God 17. mai!
Bare hyggelig – og takk i lige måde, Marthe :)
Kan du anbefale brødbakemaskin for surdeigsbrød? Og når du skriver om sukkerfri brus så inneholder jo den alle de søtstoffene som vi må utelukke! Selv aspartam gir luft. Synes det er best med LITT vanlig sukker, – og lønnesirup går ikke greit for meg lenger!
Hei! Jeg har ingen erfaring med brødbakemaskin, dessverre. Når du baker med spelt skal ikke deigen eltes så hardt, så det er noe du i så fall bør ta hensyn til :)
Aspartam er OK med hensyn til FODMAP, men kullsyre i brus er vanligere å reagere på. Det gjelder å prøve seg litt fram og finne ut hva som passer for seg :)
Hilsen Julianne
Hei Julianne. Tusen takk for alt du har bidratt med for oss med vanskelig mage. Jeg har kjøpt dine bøker og gledet meg over dem nå i hjemme-karantene. Det er to ting jeg lurer på.
1. Jeg tåler brød usedvanlig dårlig. Jeg reagerer for eksempel på surdeig speltbrødet til godtbrød. Jeg tenkte å prøve selv. Mitt spørsmål er: blir brødet mer fordøyelig/mer lavfodmap dersom en tilsetter mer surdeig? I de fleste oppskrifter på surdeigsbrød m spelt brukes det utrolig lite surdeigsstarter. Jeg fant denne https://www.mollerens.no/oppskrifter/speltbroed-med-surdeig-1/ hvor det brukes 2-300g surdeig. Tror du det er verdt et forsøk?
2. Som mange andre er det flere grønnsaker pg frukter jeg blir dårlig av. Ved fermentering, er det mulig at jeg vil tåle disse bedre? For eksempel diverse steinfrukter, rødbete. blomkål osv
På forhånd takk :-)
Hei Sona! Beklager sent svar fra meg <3 Veldig hyggelig at du er fornøyd med bøkene og at du bruker dem!
1. Det var et godt spørsmål og jeg vet ikke. FODMAP-innholdet i brødet blir lavere desto lenger det står og hever, men om mengden surdeigsstarter du bruker er viktig det vet jeg ikke. Jeg skjønner tankegangen, så det er verdt et forsøk.
2. Fermentering kan endre FODMAP-innholdet i grønnsaker! Du kan lese mer om fermentering og FODMAPs på monash university sin blogg: https://www.monashfodmap.com/blog/fermented-foods-and-fodmaps/ :)
Håper dette var nyttig! Beste hilsen, Julianne
Tusen takk for at du tok deg tid til å svare meg! Ha det fint videre, mvh Sona
Hei, Julianne!
Etter å fulgt med på din blogg og kurs, så anbefales mat med lavFODMAP for de som er plaget med IBS, men er det slik at hvis man spiser STORE mengder av mat som er lav FODMAP, så kan det også gi mageplager (på lik linje med hva høy FODMAP kan gi)?
Takk for en så fin matblogg, som kan hjelpe oss som sliter med sensitiv mage :-)
Hei Tina! :) Ja, store mengder mat/store måltider vil også kunne gi plager, så porsjonskontroll er viktig for oss med IBS. Det er mer enn bare FODMAPs i mat som kan gi plager; måten vi spiser på; hvor ofte, hvor mye/lite, hvor godt du tygger maten er andre eksempler på hva som kan påvirke. Hilsen Julianne :)