Oppskrifter

Få den komplette listen over FODMAPs i matvarer tilsendt på mail gratis :)

LavF = LavFODMAP
GF = Glutenfri
LF = Laktosefri
MF = Melkefri
FODMAP-redusert = Inneholder spelt og bør ikke spises i store mengder under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av dietten. Les mer om spelt på lavFODMAP-diett her

Bakst (noe å ha pålegget på)

Bokhvetepannekaker LavF, GF, LF

Omelett-wrap LavF, GF, LF

Havregryn-cottage cheese lapper LavF, GF

Cottage cheese lapper med spinat og muskat LavF, GF

Proteinrike havrebrød med quinoa LavF, GF

Quinoalapper LavF, GF, kan lages LF

Proteinvaffel-sandwich LavF, GF

Hjemmelagede knekkebrød LavF, LF, kan lages GF

Frøknekkebrød med hirse og quinoa LavF, GF, LF

Melfrie frørundstykker LavF, GF, LF

Glutenfrie brødvafler LavF, GF, LF

Cottage cheese-lapper med chiafrø LavF, GF

Proteinrundstykker LavF, GF, kan lages laktosefri

Proteinrundstykker med chiafrø LavF, GF, kan lages laktosefri

Proteinrundstykker med gulrot lavF, ​GF, kan lages laktosefri 

Enkle rundstykker med gulrot og gresskarkjerner lavF, GF, LF, MF 


​Surdeigsbakst av spelt

Surdeigsstarter av spelt lavF, LF, MF

Surdeigsbrød av 100 % spelt LavF, LF

Frøknekkebrød med surdeig lavF, GF, LF, MF​

Surdeigsbrødvafler lavF, GF, kan lages laktose- og melkefri​

Surdeigspizzabunn av spelt lavF, LF, MF

Surdeigsboller av spelt lavF, LF​

​Eltefrie surdeigsrundstykker av spelt lavF, LF, MF

Grove surdeigsbrød av spelt med gulrot lavF, LF, MF 


Oppskrifter med spelt (FODMAP-redusert, men ikke lavFODMAP)

Havrebrød FODMAP-redusert, GF

Eltefrie rundstykker av spelt FODMAP-redusert, LF

Elterfrie speltrundstykker med gulrot og gresskarkjerner FODMAP-redusert, LF

Pitabrød av spelt FODMAP-redusert, LF

Fredagspizza med speltbunn FODMAP-redusert


Frokost

Bokhvetegrøt LavF, GF, LF

Bokhvetepannekaker LavF, GF, LF

Kjøleskapsgrøt (overnatten-havregryn) LavF, GF, LF

Kald quinoagrøt LavF, GF, LF

Frokostlapper med cottage cheese og havregryn LavF, GF

Proteinrike cottage cheese lapper med gulrot LavF, GF

Cottage cheese-lapper med banan og vanilje LavF, GF

Omelett med tomater og spekeskinke LavF, GF, LF

Banangranola LavF, GF, LF, MF 

Banangranola med smak av jul lavF, GF, LF, MF 

Eggesalat LavF, GF, LF

Havre- og hirsegrøt LavF, GF, LF

Kjøleskapsgrøt med frø LavF, GF, LF

Ovnsbakt havregrøt med banan LavF, GF, LF

Ovnsbakt havregrøt med gulrot LavF, GF, LF

Ovnsbakt havregrøt med blåbær lavF, GF, LF

Cottage cheese-lapper med chiafrø LavF, GF

Saftige havremuffins LavF, GF, LF, MF

Klassisk kjøleskapsgrøt LavF, GF, LF

Magevennlige smoothies (4 varianter) LavF, GF, LF

Grønnsakseggerøre LavF, GF, LF, MF

Galdhøpiggen smoothie lavF, GF, LF, MF 


Lunsj og middagsretter

Bokhvetepannekaker LavF, GF, LF

Fylte bokhvetepannekaker lavF, GF, LF, MF

Kylling-tikka-spyd LavF, GF

Stekt kylling med enkel salat (feriemiddag) LavF, GF, LF

Frittata (italiensk omelett) LavF, GF, LF

Spaghetti bolognese LavF, GF, LF

Magevennlig taco LavF, GF, LF

Forfriskende salat med laks og druer LavF, GF, LF

Pannestekt torsk, potetmos og stekt strandamør LavF, GF, LF

Matpakketips: Salat på glass LavF, GF, LF

Squashlasagne LavF, GF

Moussaka LavF, GF, LF

Laks med ananassalsa LavF, GF, LF

Rask kyllingwok LavF, GF, LF

Enkel tomatsuppe LavF, GF, LF

Pannestekt laks med tzatziki og ris LavF, GF, LF

Indisk kyllinggryte med raita LavF, GF, LF

Lasagne LavF, GF, LF

Minestronesuppe lavF, GF, LF, MF

Bacon- og brokkolipai LavF, GF, LF

Pai med spinat, soltørket tomat og fetaost lavF, GF, naturlig lav på laktose

Torsk i tomater lavF, GF, LF, MF

Shakshuka lavF, GF, LF, MF

Gulrot- og ingefærsuppe lavF, GF, LF, MF

Baconsurret torsk med gulrotstappe lavF, GF, LF

Pytt i panne med posjerte egg lavF, GF, LF, MF

Lun quinoasalat lavF, GF, LF, MF

Quinoasalat med honningmelon, fetaost og mynte lavF, GF, LF

Magevennlig fast food: Eggerøre med grønnsaker lavF, GF, LF, kan lages MF

Garam Masala Kylling med Raita lavF, GF, LF

Gresk salat med halloumi og cantaloupemelon lavF, GF, naturlig lav på laktose, kan lages MF

Spanske kjøttboller i spicy tomatsaus lavF, GF, LF, kan lages MF​

Pizzabunn av spelt og surdeig lavF, LF, MF​

Gresk kyllingsalat med granateple lavF, GF, LF

Meksikansk gryte med ris lavF, GF, LF, MF 


Desserter og snacks

Energibarer LavF, GF, LF

Energikuler lavF, GF, LF, MF​

Sjoko-chia kuler LavF, GF, LF

Laktosefrie fløtekarameller LavF, GF, LF

Sjokoladekake av quinoa LavF, GF, LF

Chia-pudding LavF, GF, LF

Bær med frisk lime-kesam LavF, GF, LF

Ispinner av jordbær, kokosmelk og chiafrø LavF, GF, LF

Bringebær- og bananis (på 2 minutter) LavF, GF, LF

Frosne druer på pinne LavF, GF, LF

Cookies med gulrot, mørk sjokolade og valnøtter LavF, GF, LF, MF

Nigellas trippel sjokolade bokhvete cookies lavF, GF, LF

Sjokolade-cookies med non stop lavF, GF, LF

Laktosefrie fløtekarameller lav F, GF, LF

Coco crunch kuler lavF, GF, LF, MF

Peanut butter cups lavF, GF, LF, kan lages MF

Laktosefri fløteis lavF, GF, LF

Smuldrepai med blåbær lavF, GF, LF​

Surdeigsboller av spelt lavF, LF​

Sjokoladekuler med valnøtter lavF, GF, LF, MF 


Sauser, dressinger og tilbehør

Kremet dillsaus lavF, GF, LF

Pizzasaus lavF, GF, LF

Spicy karridressing lavF, GF, LF

Hvitløksolje lavF, GF, LF

Raita lavF, GF, LF

Tzatziki lavF, GF, LF

Hjemmelagede krutonger lavF, LF

Klassisk potetsalat lavF, GF, LF

Potet- og pastinakkmos lavF, GF, LF

Bringebærsyltetøy med chiafrø lavF, GF, LF, MF

Basilikum-pesto lavF, GF, LF

Hjemmelaget hvitløksolje lavF, GF, LF, MF


Høytidsmat og søtsaker

Magevennlig julemat (info)

Banangranola med smak av jul Lav F, GF, LF

Laktosefrie fløtekarameller Lav F, GF, LF

Glutenfrie kokosmakroner Lav F, GF, LF, MF

Pepperkake-pops lavF, GF, LF

Magevennlig påske (info og tips)

Magevennlig 17. mai 


Matnyttige tips på lavFODMAP-dietten!

Oversikt over lavFODMAP-produkter og hurtigløsninger (info)

LavFODMAP-pålegg

Alkohol på lavFODMAP-diett

Alternativ til løk og hvitløk på lavFODMAP-diett og litt om den grønne delen til vårløk og purreløk

Hvordan lage hvitløksolje (uten FODMAPs)

Kjøpe en hvitløksolje?

Trygge blandingskrydder

LavFODMAP-buljong

Spelt på lavFODMAP-diett

Magevennlig tilbehør til grillmat

Rismelk - lav eller høyFODMAP?

Nye matvarer testet (27.08.16)​

Melkefrie alternativer på lavFODMAP-diett ​

Melk- og meieriprodukter på lavFODMAP-diett 

Fettkilder på lavFODMAP-diett ​

Proteinkilder på lavFODMAP-diett

lavFODMAP-handleliste ​

Komal - februar 2, 2015

Hei Julianna
Jeg har kjøpt boken din og er veldig fornøyd. Savner oppskrift på lav fodmap skolebrød. Kunne du ha lagt ut oppskrift på det:)

    Julianne - februar 5, 2015

    Hei Komal! Godt å høre at du er fornøyd med boken. Det er ikke umulig at jeg lavFODMAP-skolebrød kommer en gang i fremtiden. I mellomtiden kan du finne en oppskrift på skolebrød og eventuelt bytte ut hvetemel med speltmel eller lyst glutenfritt mel og bruke laktosefrie melkeprodukter om du må unngå laktose.

    Mvh Julianne :)

merete - februar 3, 2015

Heisann;-) Jeg har prøvd knekkebrødene dine fra boka, og de er kjempegode:-)
Nå for tiden prøver jeg og spise lite kcal i en vektnedgangsfase, har allerede gått ned 11-12 kg siden august og har vel 4-5 kg igjen før jeg har nådd målet:-) I denne tiden før jeg oppdaget low fod map, spiste jeg utelukkende kjøpe rugknekkebrød og surdeigsknekkebrød som var lav på kcal. Nå etter at jeg måtte kutte ut disse, så føler jeg at veknedgangen har gått litt slakkere..
Og så til spm; har du noen råd til hvordan man kan bake ett knekkebrød som ikke inneholder så mange kcal som de frøknekkebrødene gjør?

    Julianne - februar 5, 2015

    Hei Merete! Så hyggelig at du liker knekkebrødene og gratulerer med fantastisk jobb med vektnedgangen. Som du helt sikkert vet vil vektnedgang gå saktere etterhvert, og det kan nok også være årsaken til at du ikke går så raskt ned i vekt som du gjorde i begynnelsen. Om du ønsker å redusere på kaloriinnholdet i hjemmelagede knekkebrød kan du redusere på frømengden og heller bruke mer mel. Frø inneholder en del fett som bidrar med mye kcal sammenlignet med melet :) Prøv deg frem med vannmengden, kanskje trenger du mer – eller mindre! Håper dette var til hjelp :)

    Mvh Julianne

merete - februar 5, 2015

Takk for tips☺Ja egentlig er det jo bare og prøve seg fram innen lavfodmap alternativene innen mel og frø

Keylin Dybvik - februar 8, 2015

Dette er Brødmix fra FunksjonellMat. Lurer på om den er lavFODMAp: Frø og kjerner (Psyllium, solsikke, sesam, gresskar, linfrø), fiber (fra sukkerbete og erter, FiberFin resistent maisstivelse), heleggpulver, erteprotein, søtstoff Sukrin (erythritol), hevemiddel (bakepulver), mineralsalt (natriumklorid og kaliumklorid).

Spør også samtidig om glutenfri knekkebrødmix fra Toro:
Solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø, glutenfrie havregryn, risbakemel, bokhvetemel, sukkerroefiber, potetfiber, rapsolje, salt, risstivelse

    Julianne - februar 8, 2015

    Hei Keylin!

    Brødmix fra funksjonell mat er ikke lavFODMAP i store mengder i den forstand at den inneholder fiber fra både sukkerbete og erter i tillegg til å inneholde erythritol. Den glutenfrie knekkebrødmixen fra toro inneholder også sukkerroefiber (det samme som fiber fra sukkerbete) og inneholder derfor FODMAPs. Det tryggeste av disse to produktene er knekkebrødene fra toro, denne inneholder minst FODMAPs.

    Mvh Julianne

Keylin Dybvik - februar 8, 2015

Tusen takk for raskt svar og for en SUPER bok! Jeg er i startfasen, men merker allerede at magen er roligere de dagene jeg klarer å holde lavFODMAP. Bloggen din er også veldig lærerik, så jeg er innom og leser litt hver dag. Dette blir nok løsningen for meg som har slitt med mageprobler i femogtjue år. Endelig noe som virker! Flott at du bestemte deg for å gi mageplagene et ansikt, Julianne. Det gir håp for oss andre som sliter.

    Julianne - februar 8, 2015

    Å, tusen takk for gode ord, Keylin. Det er godt å høre at du endelig har funnet noe som fungerer for deg! Det er godt å vite at mine mageplager faktisk bidrar til noe positivt. Yes! Ha en nydelig kveld :)

    Mvh Julianne :)

Guro Hernes - februar 24, 2015

Hei!
Jeg lurer på om du har noe kunnskap og erfaring med denne dietten når man har fjernet galleblæren?

Silje - mars 17, 2015

Hei!
Spennende side og spennende oppskrifter. Enkle og sunne for oss med grei mage også dette! Vet du noe om hvordan disse oppskriftene er for mennesker med diabetes?

    Julianne - mars 17, 2015

    Hei Silje! Takk for hyggelig kommentar :) Mange av oppskriftene er absolutt fine for diabetikere også, mens andre oppskrifter trengs moderasjoner – blant annet de som inneholder hvitt sukker og hvitt mel. Bruk oppskriftene som inspirasjon og bytt ut råvarene med mer blodsukkervennlige varianter :)

Bjørg ANNE - april 6, 2015

Hei.Finnes glutenfri søt soyasaus?

    Julianne - april 8, 2015

    Hei Bjørg Anne!

    Det vet jeg desverre ikke :-)

    Kari - april 10, 2015

    Ja det finnes glutenfri soyasaus, kikkioman. Jeg har kjpt Kikkoman Tamari soyasaus glutenfree.

Bjørg ANNE - april 10, 2015

Er den søt? Har vanlig glutenfri soyasaus, men den er salt

    Julianne - april 15, 2015

    Jeg kjenner også bare til den salte glutenfrie soyasausen :)

Ingvild - mai 12, 2015

Hei.
Er Jyttemel noe jeg kan spise? Er litt usikker på dette med betefiber?

    Julianne - mai 18, 2015

    Hei :) Betefiber har en prebiotisk effekt i tarmen, noe som gjør at det kan trigge symptomer på samme måte som FODMAPs. Unngå derfor jyttemel og betefiber under eliminasjons- og reintroduksjonsfasen av dietten, men test det ut etterhvert :) Mvh Julianne

Monika - mai 17, 2015

Hei! Lurte på om du vet om glutenfri Grandiosa er lowfodmap? :) legge ved ingrediens lista:
vann, maisstivelse, rismel, lupin, dekstrose, eplefiber,
fortykningsmiddel(E464), ost 21%(Jarsberg), pizzakjøtt 14%
(storfekjøtt, vann, soyaprotein, stivelse, salt, krydder,
konserveringsmiddel(E250)), tomatpuré, paprika 5%, gjær, rapsolje,
krydder, sukker, salt.,,

    Julianne - mai 18, 2015

    Hei Monika! Unngå glutenfri grandiosa under eliminasjons- og reintroduksjonsfasen av dietten: Den inneholder eplefiber (FODMAP), samt udefinert krydder som sannsynligvis inneholder løk og hvitløk. Test den eventuelt ut i små mengder når du er ferdig med eliminasjon- og reintroduksjon :) Mvh Julianne

Monika - mai 21, 2015

Hei! lurer på noen ting til :P Samboer pleier å lage hjemmelaga rødvinssaus og bernesaus. Til dette pleier han å koke sjarlott løk i vinen også tar han løken ut og kaster den ut og bruker kraften fra dette til å lage sausen videre. Går dette ann på low fodmap – diett? det er ikke løk i sausen, men som sagt så blir det kokt inn som smak.

Fant også noen tacolefser på Rema1000 som heter BFree. Legger ved ingrediens lista, lurer på om disse går ann å spise? Jeg har akkurat begynt på dietten og føler det er mye å sette seg inn i å blir så usikker på så mange ingredienser.
Ingredienser: vann, blandet fullkornsmel (20%) (sorghum, brunt rismel, bokhvetemel, hirsemel, teffmel, quinoa-mel, amarant – mel) potetmel, maisstivelse, tepiokastivelse, hvitt rismel, surdeig (gjæret quinoa, mais og rismel) fortykningsmiddel (cellulose, xantagummi, guargummi), psyllium, erteprotein, gjær, salt, sukker, rapsolje, melbehandligsmiddel, askorbinsyre), hevemiddel (natriumbikarbonat, monofosfat), syrer (sitronsyre, eplesyre, vinsyre) konserveringsmiddel (sorbinsyre)

Takk for svar angående Grandiosaen, da skal jeg holde meg unna den i eliminasjons tiden :)

-Monika

    Julianne - mai 22, 2015

    Heisann! Fruktaner i løk er vannløselig, noe som gjør at det vil være FODMAPs igjen i kraften når dere tilbereder slik du beskriver – men ikke like mye som om dere hadde brukt hele løken. En av mine klienter lager hjemmelaget bernaise ved å bytte ut sjarlottløken med det grønne av vårløken, kanskje noe for dere også? :)

    Når det gjelder BFree-lefsene så er det noen ingredienser i lefsene som ikke er testet ennå: spesielt sorghum og teffmel. Det går nok bra i små mengder, men om du gjennomfører eliminasjonsfasen bør du holde deg unna mat som inneholder ingredienser vi ikke kjenner FODMAP-innholdet til for sikkerhetsskyld :)

    Hilsen Julianne

Meg - juni 11, 2015

Hei. Oppskriften på fiskesuppen som står i boken din. Hlir. Ikke den veldig tynn når det ikke er noe stivelse eller noe som gjør den tykk. Forsøet å finne oppskrift på fiskegryte og fiskegrateng som en kan spise når en har IBS. Har du noen tips?

Meg - juni 12, 2015

Skal teste ut knekkebrøda dine i dag. Kor mye knekkebrød bør en spise for å føle seg mett?. Er 2 knekkebrød nok?

    Julianne - juni 12, 2015

    Hei :) Dette er nok veldig individuelt, men selv spiser jeg to stk med godt pålegg per måltid. Litt avhengig av om de er store eller små. Er de små, spiser jeg tre ;) Lykke til :)

Hilde - juli 8, 2015

Hei. Når det gjelder ingefær te, kan en bruke hel tørket ingefær i steden for fersk? hvor får en kjøpt peppermynteolje i kapsler? Vet du om te med anis og er bra for magen?

    Julianne - juli 14, 2015

    Hei :) Jeg vet ikke om det er forskjell på FODMAP-innholdet i fersk og tørket ingefær i te, men prøv gjerne og vurder hvordan magen din tåler det. Anis-te kjenner jeg heller ikke til. Kanskje du finner informasjon om dette på rolv.no? Peppermynteolje i kapsler har jeg handlet på iherb.com :)

Tone - juli 10, 2015

Hei, har havremel og havregryn omtrendt samme innhold av FODMAP’s?:-) Har lyst til å prøve og bytte ut noe av havregrynet med havremel, hvis det er mulig:-)

    Julianne - juli 13, 2015

    Hei du :) Ja, det har det. Det er ikke noe problem å bytte ut havregryn med havremel :)

gunn - juli 22, 2015

Hei. Vet du om det finnes oppskrift på søt spelt bolledeig? fant en oppskrift, men såg det var hvetemel i også. hvet ikke hvordan deigen blir om eg bruker bare spelt mel

    Julianne - juli 23, 2015

    Hei Gunn :) Jeg bytter bare ut hvetemel med speltmel når jeg baker søte boller, og det går helt fint! Tilsett litt appelsinjuice/sitronsaft (C-vitamin) i deigen, så vil du få et bedre bakeresultat :) Lykke til!

    gunn - juli 23, 2015

    Så bra:) må bake opp litt søte bakervarer/horn med fyll i som jeg kan ha i frysen å ta med når eg skal på farten. Har sett at det ikke lett å få ta i noe fodmaps vennlig ferdig mat i desse bakerbutikkene

    Julianne - juli 24, 2015

    Det er veldig lurt :-) Det kommer veldig an på hvor du bor i landet, men Godt Brød og Baker Hansen selger i det minste surdeigsbrød av spelt. Godt brød tilbyr også påsmurte blingser, noe jeg setter stor pris på når jeg er ute på ærend :) Om du tåler godt spelt, er et enkelt tips på farten (om du ikke har forberedt deg med å bake) å kjøpe speltlomper og en skinkepakke og evt. en pakke ruccola/baby leaf salat. Enkel og sunn lunsj :)

Elin - august 3, 2015

Hei Jeg lest boka og bladd i bloggen din,men finner ikke noe om semulegryn. Mener jeg har lest det et sted, noe om det men klarer ikke å finne noe om det…er det LAV FODMAP eller Høy? Og et par spørsmål til hvis man tester ut FODMAPS og ikke reagerer så tåler man alle produktene i denne gruppen? Tåler honning, så tåler jeg da alt med fruktose? Reagerer på hvete og noe laktose(går med et lite beger yoghurt).Takk for en fin blogg og bok som gir litt mer info. om IBS.
Mvh Elin

Louise - august 15, 2015

Hei!
Jeg vare lurte på om man kan spise keisam? Siden din er helt fantastisk! Er innom veldig ofte 😉
Ha en fin helg!
Hilsen Louise 😊

    Julianne - august 17, 2015

    Hei Louise :) Vanlig kesam inneholder laktose, derfor vil det beste være å velge laktosefri kesam om du skal spise en del. 1-2 ss vanlig kesam vil derimot ikke bidra med mye laktose eller FODMAPs og går bra for de fleste :) Mvh Julianne

Lene Cecilie - august 20, 2015

Tusen takk for at du har gitt meg svar på hva som feiler magen min! Hadde nesten gitt opp håpet om å kunne forstå hvorfor «all mat» skal gi meg vondt i magen. Kjenner meg godt igjen i uttalelsen din om at jo sunnere jeg spiser, dess mer magesmerter. Har kjøpt boken din og har fått ett nytt syn på mat og ny giv til å eksprimentere:-) Men jeg har selvfølgelig også ett spørsmål som så mange andre. Jeg sliter med å finne en god erstatning til sukker, da jeg ikke er veldig begeistret for dette, med tanke på at det ikke gir kroppen noen ting annet enn tomme kalorier. Ser at Stevia er lavFODMAP, men det blir litt voldsomt å sukre en hel kake med Stevia dråper. Steviosa pulver kan jo være ett alternativ og det har følgende ingredienser: Stevia ekstrakt steviol glykosider 95% – rebaudiosid A og steviosider. Også står det at det er laget av: Steviosa sukker er fremstilt av ekstrakt fra urten stevia rebaudiana, og sukkeralkoholen erytritol, som bl.a. finns naturlig i pærer og meloner. Er denne sukkeralkoholen trygg mon tro? Har sett igjennom nesten alle oppskrifter og kommentarer på bloggen din uten å finne noe om dette.

    Julianne - august 21, 2015

    Hei Lene Cecilie :)

    Takk for godt spørsmål. Ren stevia er lavFODMAP, det stemmer. Erytritol er sukkeralkoholet du også finner i Sukrin, som i utgangpunktet absorberes godt i tynntarmen. Problemet med dette sukkeralkoholet kan komme når det spiser sammen med råvarer som inneholder fruktose. Erytritol kan nemlig forstyrre opptaket av fruktose som der igjen kan trigge symptomer. Prøv deg derfor frem med bakst av sukrin/sukrin+ og vurder hvordan magen din tåler dette og sørg for å ikke spise store mengder fruktoseholdig mat i samme måltid (frukt, bær, sukker) Vær forsiktig med mengdene i begynnelsen, så finner du ut om det er et problem for deg eller ikke.

    Ellers kan lønnesirup være et noe bedre lavFODMAP-alternativ enn hvitt sukker :)

    Mvh Julianne

    Jeg

ingrid - september 12, 2015

Hei Julianne. Jeg har lenge slitt med dårlig mage og har nå blitt fortalt av legen min å prøve lavFODMAP dietten. Er så glad jeg fant siden din da det er mye hjelp her for en som er ny. Gleder meg til å prøve oppskriftene og lære mer om dette! Mange hilsener fra Ingrid

    Julianne - september 13, 2015

    Hei Ingrid :) Så flott å høre at du finner siden min nyttig! Jeg ønsker deg lykke til og god bedring :)

    Hilsen Julianne

Marit - oktober 4, 2015

Hei. Bruker mye siden din og Monash-app’en som oppslagsverk. Sliter litt med å finne ut hvor mye spelt som er ok, og ihvertfall i kombinasjon med havregryn. Sik jeg har fortsått det, kan man ha 2 ss havregryn (og ikke mer enn 4). Gjelder det da for ett måltid/hele dagen (altså ett døgn)? Eller hvor lenge må det gå mellom hver «serving»?
Anbefalt mengde på spelt har jeg ikke funnet, men ser at Monash bare anbefaler visse surdeig-spelt. Kan man da bruke spelt som en hoved meltype når man baker? Det virker liksom feil ifht det jeg har lest men så ser jeg at du har noen oppskrifter der det er en hovedingrediens…? Handler det også om mengde, ala 1 brødskive til dagen? Eller hvor mye, i gram, for eksempel?
Og til slutt, fikk en innholdsfortegnelse fra et bakeri med surdeig speltbrød, for å kunne sjekke om det er lav FODMAP.
Har du anledning til å si noe om brødet? Er litt styrete å lage egne ting hele tiden, hadde vært greit å vite det var ett brød man kunne kjøpe ferdig :)
Dette er brødet Gardsspelt fra Baker Hansen i Oslo, helt uten hvetemel, og står i sånn rekkefølge:
ingredienser: speltmel, havregryn, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, gjær, salt, eddik, surdeig (fermentert speltmel).

På forhånd tusen takk for svar.

    Julianne - oktober 5, 2015

    Hei Marit!

    Jeg anbefaler deg å lese dette innlegget i forbindelse med spelt: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/

    Per servering betyr i utgangspunktet per måltid. Men spiser du havregryn til hvert måltid i løpet av en dag kan det raskt bli for mye. Jeg anbefaler derfor å varierer måltidene i løpet av dagen, hvor man holder seg til maks 1-2 måltider med havregryn om dagen. En mer utdypende forklaring har jeg i boken :)

    Surdeigsbrødet fra Baker Hansen ser veldig bra ut :) Maksgrense for surdeigsbrød av spelt ligger på 2 skiver brød per måltid :)

    Julianne

Mari88 - oktober 31, 2015

Hei!
Dette er den beste siden jeg har kommet over! For en bra jobb! Tusen takk for at du deler med resten av oss :D Setter veldig stor pris på denne siden!

Har noen spørsmål, som jeg kanskje burde har forstått etter å ha lest gjennom bloggen din. Men sitter egentlig fortsatt litt igjen å lurer på om; dersom jeg har IBS, men ikke kan ha melk, gluten eller laktose.

holder det å bare få i seg laktosefritt?
Er gluten fri mat også automatisk laktosefritt? Også redd for at jeg endelig finner melkfri/laktosefri/gluten fri oppskrifter, men at det kanskje inneholder bygg, rug osv ( som ikke er lov i forhold til dietten) Er så mye små detaljer å tenke på. Blir helt forvirret! Er det slik at det er helt safe dersom det ikke er spor etter gluten, laktose og melk?

Har du noen tips ang brød eller desserter, når det gjelder disse tre kravene?

Og over til noe helt annet
Holder det å bare fjerne vekk for eks løk i middagen? Eller må det på ingen måte være borti hverandre.

    Julianne - november 1, 2015

    Hei Mari :) Takk for hyggelig kommentar, kjekt å høre at du setter pris på arbeidet jeg legger ned.

    Å ha IBS er ikke ensbetydene med at du ikke kan spise melk, gluten eller laktose. Mange med IBS er senstive for FODMAP-stoffer som er tungtfordøyelige karbohydrater som befinner seg i noen råvarer. Laktose (eller melkesukker) er et av disse FODMAP-stoffene som kan skape trøbbel (ikke hos alle, men hos noen). Da holder det å kjøpe laktosefrie produkter i butikken, du trenger ikke unngå melk og andre meieriprodukter som er naturlig lav på laktose.

    Gluten er et protein, ikke et tungtfordøyelig karbohydrat og ikke like vanlig å reagerer på som FODMAP-stoffer. Har du cøliaki eller påvist ikke-cøliakisk-glutenintoleranse bør du holde deg unna glutenhodig mat som hvete, rug, bygg og spelt. Glutenfritt mel har ofte et lavt innhold av FODMAP-karbohydrater og derfor anbefales ofte glutenfritt mel/produkter. Litt forvirrende det der.

    Jeg vil absolutt anbefale deg å lese boken jeg har skrevet om lavFODMAP-dietten (den kan også lånes på biblioteket) Der gir jeg en enkel forklaring på det du trenger å vite om lavFODMAP-dietten. Oppskriftene på bloggen er trygg å bruke under lavFODMAP-dietten, så her er det bare å prøve deg på det du synes frister, både når det gjelder alternativer til brød og desserter.

    Å tilberede maten med løk for deretter å plukke vekk bitene vil redusere FODMAP-innholdet, men vil fremdeles gi en del FODMAP-stoffer. FODMAP-stoffer lekker ut i resten av maten, fordi de løser deg i vann. Unngå derfor dette om du har problemer med løk.

    Hilsen Julianne

Merethe - november 1, 2015

Hej

Min syrra och min mamma har din bok. Jag är på besök och har läst mycket i boken. Den är jättebra.
Du hänvisar till appen från Monash Universiy så jag köpte den. I boken så har du listad mandelmjölk som röd med hög Fodmap men i appen så är mandelmjölk grön?
Sen kan jag inte se att du inte nämner havremjölk. Är den ok?
Hur är det med gojibär och tranbär?

Tacksam för svar.
Mvh Merethe

    Julianne - november 1, 2015

    Hei Merethe :) Hyggelig å høre at dere liker boken! Det setter jeg pris på. Monash University sin app er listen du skal følge, den er oppdatert og 100 %. Listen som står i boken er basert på Monash på det tidspunktet boken gikk i trykk.

    Dette er riktig:
    Mandelmelk: lavFODMAP
    Rismelk: høyFODMAP (tidligere antatt som lav)
    Havremelk: høyFODMAP
    Gojibær: høyFODMAP
    Tørkede tranebær: moderatFODMAP

    Håper dette var oppklarende :)

    Mvh Julianne

Merethe Stenersen - november 7, 2015

Hej

Tack för ditt svar tidigare.
Nu har jag fått egen bok😄
Min syster beställde den på nätet till mig. Jätteroligt när den kom i brevlådan.
Har en fråga gällande smoothies. Jag är allergisk mot banan. Har ibland använt avokado istället. Nu skall man enligt Fodmap inte ha så mycket av den. Har du något annat förslag?
Jag är även allergisk mot vetemjöl. Jag får chockallergi om jag äter något med vetemjöl o sen anstränger mig. Går bra äta om jag tar det lugnt förutom att jag blir uppblåst. Efter att fått åka ambulans blev jag remitterad till Sahlgrenska och har blivit allergi testad. Nu har jag uteslutit vetemjöl helt i min kost.
Du använder mycket spelt i dina recept. Dom är väl i familj med vetemjöl men förstår inte skillnaden. Skulle jag kunde få samma reaktion på spelt?

Mvh Merethe

    Julianne - november 10, 2015

    Hei Merethe :) Takk for hyggelig kommentar!

    Åh, smoothies er ikke min sterkeste side. Har du prøvd å lage smoothie uten banan, men bare med bær, yoghurt og litt søtning? Vær obs på at det er lett at mengden frukt per måltid overskrides i en smoothie.

    Når det gjelder spelt, så har det noe mindre FODMAPs enn hvete, rug og bygg noe som gjør at en del tåler dette godt. Les mer om bruk av spelt på lavFODMAP-diett her: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/ Om du får samme reaksjon når du spiser spelt, er vanskelig å si. Det enkleste er om du tester en liten mengde og vurderer hvordan magen din tåler dette.

    Jeg håper dette var til hjelp!

    Mvh Julianne

Johanna Andersen - november 11, 2015

Hei.

Jeg prøver å spise lavFODMAP men sliter litt med melkeerstatninger, siden jeg er allergisk mot melkeprotein. Hvilke erstatningsprodukter går det ann å spise som er lavFODMAP? Jeg bruker nå en del havreprodukter fra Oatly, men såg at havremelk er høyFODMAP. Er det noen erstatningsprodukter som er lavFODMAP bortsett fra mandelmelk?

    Julianne - november 13, 2015

    Hei Johanna,

    Melkefrie, lavFODMAP-erstatninger er i følge Monash University mandelmelk og kokosmelk. Havremelk er testet som høyFODMAP, men dette er havremelken i Australia som kan variere fra havremelken i Norge. Om du føler havremelkprodukter går bra for magen din, så fortsetter du med det. Ellers er det altså mandelmelk og kokosmelk som er lavFODMAP-alternativer.

    Julianne

Merethe - desember 13, 2015

Idag prøvde vi kebabspydene dine, men laget dem som kjøttboller, med tzatziki. KJempegodt!!! Fint å lære å variere krydder nå som jeg ikke kan bruke løk og hvitløk.

    Julianne - desember 14, 2015

    Tusen takk! Jeg synes også de er gode, spesielt med et lite hint men kanel, mmm! Tenk så lite som skal til før man får en helt annen smaksopplevelse :) Stå på videre, Merethe! :)

hilde - januar 6, 2016

Hei. Eg er veldig glad i yoghurt naturell med granola og gjerne litt annet i (som nøtter), men teker ein porsjon med det blir litt for lite, har du noko tips til kva annet eg kan ete? Kan jo ete ei banan i tillegg, men tenker også at det er lite .

    Julianne - januar 7, 2016

    Hei du :) Yoghurt naturell og granola er supert! Hva med å spise en litt større porsjon slik at du blir mett? :)

KDy - januar 7, 2016

Hei, her er et tips:
Hvis du blander cottage cheese og youghurt blir det mye mere mettende.
Dette topper jeg med granola og en banan i skiver.
Spiser jeg dette til frokost er jeg mett frem til lunsj uten problemer.

    Julianne - januar 7, 2016

    Hei du! Helt enig, det er et veldig godt tips. Jeg blander alltid yoghurt og cottage cheese. Det metter mer (som du sier) og gjør cottage cheese mye enklere å spise ;) Takk for at du deler! Julianne

Lise - januar 9, 2016

Hei:)
Jeg lurte på, hvis jeg spiser lavFODmap mesteparten av tiden, men ikke er helt konsekvent på restaurantbesøk og hos venner, vil det ha effekt på symptomer som oppblåsthet, eller vil de tingene man spiser innimellom ødelegge virkningen så det nesten ikke er noe vits å spise mest mulig lavFODmap ellers? Hvis man begynner på lavFODmap-dietten og «sprekker» litt etter noen dager, må man da begynne på «nytt» eller hjelper det at man har vært konsekvent ellers utenom den glippen?

    Julianne - januar 11, 2016

    Hei du!

    Selv en reduksjon i FODMAP-inntaket kan redusere plager, man trenger ikke være 100 % lavFODMAP for å oppleve lindring. Symptomtrigging er doseavhengig! Om du har bestemt deg for å sette i gang med eliminasjonsdietten så er det viktig at du holder deg mest mulig unna høyFODMAP-matvarer slik at du får best mulig grunnlag for å vurdere reaksjonene som kan oppstå under reintroduksjonsfasen. Går du på en «smell» under eliminasjonsfasen, så trenger du ikke begynne helt på nytt. Fortsett eliminasjonsdietten som før hvis dette skjer (og det skjer de fleste! Dette er ikke farlig eller noe du skal ha dårlig samvittighet for – du lærer mye av å sprekke) Det viktigste er at du er fri for symptomer (i den grad det er mulig) før du setter i gang med reintroduksjonen. Lykke til :)

    Hilsen Julianne

    Lise - januar 16, 2016

    Tusen takk for godt svar! Har du noen merker å anbefale iforhold til multivitaminer som er lav Fod map? Jeg synes det er vanskelig å vite om alle navnene nevnt på en multivitamin er lav Fodmap. Og har det mye å si siden det er så små mengder man skal ta hver dag? Er f.eks glyserol innenfor? Du gjør en veldig god jobb på å svare på utfyllende på alle spørsmål du får, imponerende!

    Julianne - januar 18, 2016

    Hei du!

    Jeg har dessverre ingen oversikt over lavFODMAP-multivitaminer – men jeg tror de fleste varianter er innafor. Så lenge produktet ikke er tilsatt søtning eller fiber så er det lavFODMAP :) Dessuten – som du selv sier – tar man ikke store mengdene så det skal ikke utgjøre mye for mage- og tarmplager. Glyserol er innafor :)

    Hilsen Julianne

Elisabeth - januar 16, 2016

Hei!
Har nå kjøpt boken din, den virker veldig fin! Gleder meg til å lese den.
Men tittet såvidt i den for i dag skal vi lage pizza. Men må man bruke bokhvetemel og rismel? Eller er det mulig for eksempel å bytte ut begge med noe annet, eller evt bytte ut bokhvetemelet? Også litt redd for at pizzaen ikke skal bli ordentlig stekt, bør jeg steke den før jeg tar på fyllet og så ta på fyllet for å sette den inn igjen? Eller funker den oppskriften du har ca som med vanlig mel? Sist gang vi lagte ble den bare stekt helt i bunn og var veldig «soggy» opp mot fyllet.
Og under eliminasjonsfasen, kan man da spise tomatpuré?
Takk :))

    Julianne - januar 18, 2016

    Hei Elisabeth! Så kjekt å høre at du liker boken. Nei, du kan bytte ut melet med annet mel – her må du prøve deg litt frem! Forstek bunnen i 10 minutter før du legger på fyllet, da vil pizzaen bli ordentlig stekt. Det gjør jeg som regel alltid når jeg baker hjemmelaget pizza; med speltbunn eller en glutenfri bunn.

    Ja, du kan spise tomatpuré, men ikke store mengder. 1-2 ss i en tomatsaus/tomatsuppe fordelt på flere mennesker er helt greit, men ikke bruk ren tomatpuré som pizzasaus f.eks :) Oppskrift på lavFODMAP-pizzasaus finner du også i boken :D

    Hilsen Julianne

Birgitte - januar 16, 2016

Hei! Elsker boken din (har din første utgivelse), du er bare helt rå! Lurer på, kan jeg spise kakemixen fra Funksjonell mat? Her er ingrediensene:
Fettredusert Mandelmel, Fiberfin (naturlig resistent stivelse fra mais), potetstivelse, søtstoff: Sukrin(erythritol) og sukralose, fiber (sikori, psyllium), erteprotein, hevemiddel (bikarbonat, difosfat), salt, emulgator (mono- og diglyserider), aroma, surhetsregulerende middel (sitronsyre).

    Julianne - januar 18, 2016

    Hei Birgitte :) Takk for hyggelig kommentar!

    Jeg ville unngått kakemiksen fra funksjonell mat – den inneholder mye FODMAPs eller annet som kan skape magetrøbbel :/ mandelmel (høyFODMAP), fiberfin (noen reagerer på resistent stivelse) sukrin (erythritol – kan forstyrre opptaket av fruktose i tarmen) og sikorifiber.

    Hilsen Julianne

Ida - januar 18, 2016

Hallo! Først vil jeg bare si at jeg ble så mye bedre i magen etter at jeg begynte på dietten i mai i fjor! Jeg går på internatskole og får LavFODMAP til hvert måltid, ettersom jeg har fått legeerklæring på IBS. Men jeg har et lite problem, for til neste semester skal jeg bo et år i USA hos en vertsfamilie. Jeg har ikke informert om IBS til disse, for hadde ikke funnet ut av plagene når jeg søkte med programmet. Så må leve på vanlig mat i ett år… Har du noen tips til små ting jeg kan gjøre for å slippe den konstante magesmerten? Elsker boka di!
Ida

    Julianne - januar 22, 2016

    Hei Ida! Så godt å høre at du føler deg bedre etter at du begynte med lavFODMAP :) Utrolig bra at du har fått tilpasset kostholdet på internatskolen du går på, snakk om service. Jeg ville ha fortalt vertsfamilien om mageplagene og dine behov når det gjelder kosthold. I USA finner du også en del matvarer som er merket low FODMAP, som kan være fine alternativer for deg der borte. Hvem vet, kanskje synes vertsfamilien det du driver med er spennende og ønsker å lære mer? Jeg er sikker på at vertsfamilien din ønsker at du skal ha det bra mens du er der, om det innebærer at du har spesielle behov når det gjelder kosthold. Ta med deg boken og kjøp en av de amerikanske/australske bøkene slik at vertsfamilien din kan lære mer om lavFODMAP-dietten. Lykke til! (høres så spennende ut) Hilsen Julianne

Jeanette - januar 18, 2016

Hei!
Nå ble jeg plutselig litt forvirret. Trodde jeg kunne drikke rismelk, for har lest det, men nå leste jeg en tidligere kommentar hos deg hvor det står at før trodde man deg var LowFODMAP, men har nå funnet ut at det er høy? Hva er riktig?
For meg virker det også som om jeg reagerer på den laktosefrie melken, hva bør jeg gjøre da?

    Julianne - januar 19, 2016

    Det stemmer, før trodde vi at rismelk var lav (virket logisk), men rismelk er nå testet og det viser seg at den er høy. Mandelmelk og kokosmelk er lavFODMAP, i tillegg til den laktosefrie melken. Om du reagerer på laktosefri melk, kan du prøve mandelmelk. Men husk – om du føler rismelk og havremelk går bra for deg, så kan du selvfølgelig drikke det. Stol på magefølelsen din!

    Jeanette - januar 22, 2016

    Okei, takk. For øyeblikket føler jeg at jeg er dårlig veldig mye. Enda jeg er veldig flink med det jeg spiser. Men får kutte ut havremelken også. Kjøpte kokosmelk i dag, og den var god. Har laget denne granolaen her: http://beritnordstrand.no/fodmap-granola/
    Den skal være hundre prosent grei eller hva? Var i alle fall veldig god. Og en annen ting: har du prøvd å lage lys sjokolade før? Noe ala melkesjokolade?
    God helg!(:

    Julianne - januar 22, 2016

    Så flott at du har funnet en granola som fungerer! Om du vil gjøre den enda lavere FODMAP, kan du bruke f.eks valnøtter istedet for mandler i oppskriften :)

    Jeg har aldri laget sjokolade fra bunn før, så der har jeg ikke så mye å bidra med. Det finnes melkefrie «melkesjokolader» å få kjøpt om du har problemer med melkeproteiner. Har du prøvd det før? Det høres veldig spennende ut å lage den selv, jeg tenker det finnes mye god informasjon om hvordan man gjør dette på nett :) God helg til deg også :)

    Lise - mars 9, 2016

    Jeg bruker acaibær og tørkede tranebær i granolaen min, går det bra??? Bruker også hasselnøtter, men noen plasser står de oppført som høy fodmap, hva stemmer????

    Julianne - mars 10, 2016

    Hei Lise!

    Acai er foreløpig ikke testet for FODMAPs, så vi kjenner derfor ikke FODMAP-innholdet i disse bærene. Tørkede tranebær går derimot bra i moderate mengder. Bytt gjerne ut hasselnøtter (som er moderatFODMAP) med lavFODMAP-nøtter som vanøtter eller pekannøtter i granolaen din – da blir det mindre FODMAPs.

    Hilsen Julianne

M - januar 28, 2016

Hei! Evig takknemlig for at jeg har oppdaget bloggen (og boken) din! Nå skal jeg teste ut oppskriftene, og holde meg unna de «rød»matvarene du har skrevet ned :-) Jeg skjønner at jeg ikke er den eneste som sliter daglig med luft og rumling i magen, selv om det føles sånn… Tidligere har jeg aldri hatt noe problem med magen, og har spist absolutt alt uten å reagere eller få vondt i magen. Men, i fjor vår/sommer skjedde det noe, jeg fikk plutselig mageproblemer – helt ut av det blå. Fikk påvist irritabel tarm hos legen etter flere undersøkelser. Har hverken glutenallergi eller laktoseallergi. Dette er noe som plager meg VELDIG i hverdagen, og gjør at jeg har fått «angst» mot å være i stille og offentlige rom. Det sliter meg helt ut. Er det bare jeg som sliter med dette? Føler det har gått veldig psykisk opp i hodet. Er 22 år og student, men går nesten ikke i forelesninger lengre grunnet dette. Har prøvd og holdt meg unna mel og melk i lengre perioder, uten forbedring. Har også testet ut lav fodmap dietten og skriver matdagbok, men føler det går veldig opp og ned, så klarer ikke å finne ut hva som gir meg så mye luft og spesielt rumling/høye lyder. Vet eple og løk ikke er bra, da dette gir meg plager. I det siste har jeg drukket et glass Biola laktosefri på tom mage hver morgen etterfulgt av Nyco, føler det hjelper litt. Til vanlig spiser jeg mye havregrøt, laktosefri yoghurt, speltbrød (frokost) salat, kylling/kalkun, laks, sushi, pizza med speltbunn og glutenfri pasta (lunch/middag). Spiser ikke rødt kjøtt. Drikker kun vann ila dagen og kaffe med laktosefrimelk/soyamelk eller grønn te. Skulle tro alt dette var «godt» for magen? Hilsen en fortvilt jente

    Julianne - februar 1, 2016

    Hei M! Takk for hyggelig kommentar :) Men det er leit å høre at du sliter med magen din. Du er ikke alene om å oppleve høylytt romling, og jeg forstår godt at det ikke er gøy når du er i en stille forelesningssal og så videre! Har du gjennomført eliminasjonsfasen/reintroduksjonsfasen av lavFODMAP-dietten? Å systematisk reintrodusere matvarer vil gjøre det enklere å vurdere om maten skaper trøbbel for deg eller ikke.

    Ps. Soyamelken her til lands bør unngås, fordi den er laget av hele soyabønner – som er høyFODMAP! Laktosefri melk er derimot lavFODMAP :)

    Lykke til!

    Hilsen Julianne

Anne Grethe - februar 3, 2016

Hei på deg!
Jeg har kjøpt boka og er i gang . Merker at magen er bedre allerede etter to og en halv uke.
Jeg tåler ikke fisk og svinekjøtt og siden jeg er ny på dette blir oppskriftene jeg bruker litt ensformig, lurer også på om stek av okse, elg må jo være fin mat?. Er stek/biff/ roastbeef med poteter og low food map grønnsaker innafor, og evt middager uten kjøtt.
Kan jeg bytte ut fisken med reker eller kreps i de rettene tro?
Jeg klarer sjeldent å spise kveldsmaten….
Middagene fungerer bra også slik at vi spiser samme mat, noe som gjør dette mye enklere for meg. Har også hatt gjester som har spist en av middagene og ble positive til foodmap
Mvh Anne Grethe

    Julianne - februar 4, 2016

    Hei Anne Grethe! Så godt å høre at magen din er bedre :) Du må bare bruke rent kjøtt som okse, kylling, kalkun, and, elg og annet viltkjøtt – det er helt supert å variere med. Roastbeef er også bra og så kan du spise kjøttfrie middager. Jeg har flere oppskrifter uten kjøtt i boken og her på bloggen. Bytt gjerne ut fisken med reker eller kreps om du tåler det :) Stå på videre!

    Hilsen Julianne :)

Merethe - februar 8, 2016

Hei. Jeg kjøpte boka di for litt siden, og har fått mamge a-ha opplevelser med hvorfor jeg ikke tåler forskjellige ting! Takk!!

Men, jeg reagerer på alle oppskrifter med melk, fløte, cottage cheese… Selv om det er laktosefritt. (Blodprøve hos fastlegen viser ingen allergi/intoleranse). Hva kan jeg bytte dette ut med, som er lavFODMAP?

Kjenner du til om man kan ha overvekst av Candida sopp i tarmen samtidig med irritabel tarm?

    Julianne - februar 14, 2016

    Hei Merethe! Så flott at du har fått deg noen a-ha-opplevelser etter at du leste om lavFODMAP. Det gjorde jeg også, skal jeg si deg :)
    lavFODMAP-alternativer til laktosefri melk/fløte er kokosmelk eller mandelmelk. Jeg har dessverre ikke et godt alternativ til cottage cheese ennå :/

    Ja, man kan nok ha overvekst av candida i tillegg til IBS, men dette forekommer ikke spesielt ofte ettersom jeg vet :)

    Mvh Julianne

kristina - februar 12, 2016

Hei.

Har du noen tips til sushi? Evt hva man kan/ikke kan spise? Evt hvilke sushi biter man ska unngå om man er ute på restaurant for eks?

Mvh
Kristina

    Julianne - februar 14, 2016

    Hei Kristina!

    Vel, nå er ikke jeg en veldig stor sushi-spiser, men det er en del sushi som er OK under lavFODMAP-dietten. Bitene med ren fisk og ris er ok, det samme gjelder flere maki-biter med tang. Vær obs på biter som inneholder avocado, purre og mango og andre høyFODMAP-råvarer. Men igjen – det handler om mengder. Spiser du 2-3 biter med litt mango- og avocado så går det bra for de fleste :) Lykke til!

    Hilsen Julianne

Tara - februar 15, 2016

Hei!

Må først bare få sagt tusen takk for masse gode oppskrifter og nyttig informasjon! Finner (nesten) alltid svaret på det jeg lurer på her. Men nå jeg har et spørsmål jeg ikke finner ut av. Er det mulig å tilsette gluten til oppskrifter? Om jeg har forstått det rett er ikke gluten i seg selv fodmap, og jeg har lest at mange store produsenter tilsetter ekstra gluten i brød for å få de ekstra fluffy og fine. Jeg har ikke klart å finne et sted hvor man kan kjøpe glutenproteiner, men dette er det nærmeste jeg kommer. Tror du det vil fungere? http://www.bobsredmill.com/vital-wheat-gluten.html

Hilsen Tara :)

    Julianne - februar 18, 2016

    Hei Tara :) Takk for hyggelig kommentar!

    I teorien skal det ikke være et problem å tilsette rent gluten i glutenfri bakst på lavFODMAP-diett. Jeg vet at flere gjør dette med hell (uten at jeg har prøvd det selv). Det er verdt et forsøk, tenker jeg :) Jeg vet de selger rent gluten i noen helsekostbutikker i Norge, jeg vet jeg har sett det her i Oslo i alle fall!

    Fortell gjerne hvordan det går!

    Hilsen Julianne :)

Merethe - februar 21, 2016

Hei.😊 Takk for forrige svar. Men jeg har to nye spørsmål. Du skriver i boka di at man kun bør ha et måltid pr dag som inneholder speltmel. Gjelder dette havremel også?

Det andre spørsmålet gjelder utprøvingen etter endt 6 uker. Hvordan kan jeg klare dette uten å «mate» Candida soppen? Jeg har også overvekst av dette. I reintroduksjonsskjema står det både melk, sjampinjong og hvetemel, som blir en flott fest for Candidaen…

    Julianne - februar 24, 2016

    Hei Merethe :)

    En god regel for å sørge for at man får i seg mindre FODMAPs og mer variasjon i kostholdet, er å varierer måltidene i løpet av dagen. Da unngår man at man spiser for mye av f.eks havre eller spelt som i større mengder blir høyFODMAP :)

    En candida-diett er, som du også sier, motstridende til lavFODMAP-dietten. Her har du flere hensyn å ta, og for deg gjelder det å velge matvarer som soppen ikke vil ha. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med dette her, men om du har muligheten til å komme inn til Klinikk for Alle, Majorstuen, så kan vi se om vi finner en løsning på hvordan du skal kunne balansere lavFODMAP-dietten med Candida-soppen! Mvh Julianne

Martine - mars 8, 2016

Hei:)
Lurer på FODMAP innholdet i trøfler eller eventuelt trøffelolje. Det er så godt, så håper det er magevennlig også!

    Julianne - mars 10, 2016

    Hei Martine! Trøfler er ikke testet for FODMAPs ennå, dessverre. Prøv deg derfor frem med små mengder og vurder hvordan magen din tåler det :)

    Hilsen Julianne

Marianne - april 8, 2016

Hei!
Har en sønn som er 16 år som sliter veldig med magen. han er sjekket for laktoseintoleranse og gluten men slår ikke ut på noen av disse. Nå sier legen at han bare må leve med det.. Han er veldig aktiv og skal begynne på idrettslinje til høsten så han trenger nok mat. Har i det siste prøvd å gi han Lav Fodmap og det ser ut til at det kan være riktig vei å gå. Men han ender opp med et veldig ensidig kosthold da han er ganske kresen. Har bakt speltbrød og prøver å lage middag med Lav Fodmap men han sliter med å få i seg nok mat på skole og før trening da han helst vil spise brød.. Han har jo ikke fått diagnose IBS men symptomene er like.. Synes det er vanskelig å sette han på en streng diett og lurer litt på hvor det er lurt å begynne? Hvordan kan vi fjerne «verstingene» samtidig som han må få i seg nok næring?

Kanskje litt rotete innlegg men trenger litt starthjelp her.. Har vurdert om vi eventuelt bør ta han med til ernæringsfysiolog for å få skreddersydd noe.

Takknemlig for svar:-)

    Marianne - april 8, 2016

    PS: Vi har hatt laktosefritt kosthold de siste 2 årene uten at det har hjulpet noe på mageplagene…

    Julianne - april 12, 2016

    Da kan det være en idé å gjenintrodusere laktoseholdige produkter, for å se om han ikke blir noe verre av å få i seg laktose. Blir han verre, går dere tilbake til laktosefrie produkter igjen. Lykke til, Marianne. Jeg håper dere finner en løsning på mageproblemene! Hilsen Julianne

    Julianne - april 12, 2016

    Hei Marianne!

    så leit å høre at sønnen din sliter med magen, men flott at han responderer godt på lavFODMAP. Det er vanskelig for meg å gi deg et godt svar her, for da trenger jeg mer informasjon om hva sønnen din faktisk spiser i løpet av en dag. Jeg vil absolutt anbefale dere å kontakte en ernæringsfysiolog for å kartegge kostholdet hans, og få konkrete råd om hva han kan gjøre for å redusere FODMAP-inntaket samtidig som han får i seg den næringen og energien han trenger!

    Mvh Julianne

Astrid Ekern - april 29, 2016

Hei!

Jeg lurer på om du vet om Touch of taste sin kalvefond er fodmap eller ei? Det står ingenting om løk eller hvitløk på ingredienslista, det som står er: «vann, salt, aroma, kjøttekstrakt, tomat, kalvebuljong, modifisert potetstivelse, syre (melkesyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat). Saltinnhold i utspedd fond er ca. 0,7%.» Er det punktet «kalvebuljong» eventuelt som blir nei på lista?

Hilsen Astrid

    Julianne - april 30, 2016

    Hei Astrid! Kalvefond er uten løk og hvitløk og kan brukes :) Det samme gjelder fiskefond og kyllingfond fra Touch of taste. Jeg lurer på om oksefond også er ok? Husker ikke helt :) Hilsen Julianne

    Astrid Ekern - april 30, 2016

    Tusen takk for svar! Da blir det lavfodmap tomatsuppe og bokhvetepannekaker til middag i morgen :)

    God helg! :)

    Julianne - april 30, 2016

    Høres veldig bra ut :) God helg til deg også, Astrid!

Comments are closed

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x